Balansplatta

En balansplatta är ett klassiskt träningsredskap för att träna upp balansen samt stärka fotleden och alla små muskler däromkring.

Vi kommer först lista en balansplatta bäst i test topplista enligt oss för att sedan längre ner gå igenom fördelar samt olika övningar du kan göra.

Bästa balansplattorna

Det finns många bra produkter, men vi har valt ut de som vi tycker om allra mest.

Thunder Fitness Balansplatta

Bäst i test enligt oss

En klassisk modell i medium svårighetsgrad. Extra plus i kanten för handtagen på sidorna som gör den mer flexibel och användbar.

Läs mer och köp den på Thunder Fitness!

Casall Balance Board II

Casall Balance Board II

En standard modell till ett bra pris. Passar bra för både nybörjare som erfarna!

Läs mer och köp den på Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!

Rehband Balansplatta

Rehband Balansplatta

En avancerad och patenterad balansplatta från Rehband. Ovansidan är försedd med ett halkskydd så du står säkert. Enda nackdelen är det lite högre priset jämfört med konkurrenter.

Läs mer och köp den på Svenskt Kosttillskott

Gymstick balansbräda

En balansbräda från gymstick

En billigare balansbräda där det också går att justera hur mycket ”tilt” eller höjd man vill ha. Ett bra budgetval.

Läs mer och köp den på Gymgrossisten!

Fördelar med en balansplatta!

Det är väldigt många människor som kan dra fördel av att använda dessa balansträningsredskap, som för övrigt även kan refereras till som balansbräda.

Inom sport

Träning med balansplatta är bra i många sporter och idrotter

Det första som ofta tänks på är de personer som håller på med vissa specifika sporter. Till exempel är det vanligt att fotbollsspelare använder balansplattor för att träna upp balans och styrka i fotleden. Detta kan leda till hårdare skott samt såklart även mer balans. Den som gillar att titta på fotboll förstår vilka extrema krav som sätts på ben och fötter, speciellt då fotleden, i fotboll. Spelarna kan sätta av i explosionsartade sprintar för att sedan tvärnita och vända håll, dribbla fram och tillbaka för att sedan avsluta med ett, förhoppningsvis, stenhårt skott mot mål.

Det är såklart inte bara fotbollsspelare som har nytta av detta. I alla sporter där du springer snabbt och gör tvära vändningar har du nytta av detta. Till exempel innebandy, handboll, basket med mera. Men just fotbollsspelare kan dra extra nytta då de även sparkar på en boll och inte använder en klubba eller händerna.

Sen är det även väldigt fördelaktigt i idrotter där man inte springer, som till exempel många vintersporter. Skridskoåkning påfrestar fotleden mycket och kan på ett effektivt sätt stärkas upp med träning på en balansplatta. Sporter som faller in i detta är till exempel ishockey och bandy.

Vidare finns det andra individuella sporter som också kan dra nytta av en balansbräda. Till exempel skidåkning, konståkning och olika former av löpning. De har generellt sett inte samma tvära vändningar som i många lagsporter men kan istället ha andra utmaningar.

Slutsatsen är hur som helst att en balansplatta kan vara ett väldigt effektivt träningshjälpmedel inom väldigt många sporter och idrotter!

Rehabilitering

Rehabilitering med en balansbräda efter gipsat ben

Ett annat väldigt vanligt användningsområde för en balansplatta är som ett rehabiliteringsredskap. Har man skadat muskler i benet kan ens styrka och därigenom balans bli nedsatt. Att ha dålig balans är direkt farligt då man enklare ramlar.

Om man fixerat sitt ben eller sin fot med gips så försvagas den mycket av att inte röra på sig under en lång tid. Då kan det vara bra träning i början att stå på en balansplatta. Kopplat till sektionen ovan så är många skador på ben och fötter kopplat till så kallade idrottsskador.

Bra träning för äldre

När man blir gammal så försvagas muskler med mera i kroppen i allmänhet. Detsamma gäller såklart för ens muskler och leder i ben och fötter. Det är extra allvarligt när ens ben och fötter försvagas eftersom det försämrar ens balans. Därför kan en balansbräda vara ett utmärkt redskap för att upprätthålla styrkan och balansen i ben och fötter.

Bra för alla?!

Sen till syvende och sist så är såklart träning med en balansplatta bra för alla sorters människor! Att ha välutvecklad stabilitet och styrka i benen ger inte bara god balans utan även ett bra skydd mot skador, t.ex. vrickningar med mera. Sen kan det som sagt vara extra värdefullt för flera kategorier av människor som vi nämnde ovan, men det är ett mycket bra val för vem som helst egentligen!

Övningar

Det finns väldigt många övningar man kan göra med en balansplatta. Grundidén är såklart att man ska stå på den och hålla balansen. Detta i sig kan vara en ganska bra övning för många och en bra start på ens ”karriär”.

Men nedanför ger vi lite tips och trix på vad du kan hitta på. Det viktiga är att känna efter själv så övningarna är lagom svåra och givande. Det ska såklart inte vara omöjligt svårt men samtidigt inte för lätt heller.

  • Stå på balansbrädan och håll balansen. En bra grundövning som gör dig familjär med redskapet.
  • Gör squats (gå ner på huk och upp igen)
  • Stå på ett ben
  • Stå normalt och tippa balansplattan ett varv medsols för att sedan byta håll och vice versa
  • Stå på ett ben och luta dig framåt och sträck ut det andra benet bakåt. Man kan även försöka göra ”stålmannen” posen
  • Stå på ett ben och gör squats (även kallat pistols) OBS mycket svårt!

Känn efter hur det känns och öka svårighetsgraden successivt. Ofta kan det vara lagom med 10-15 minuters träning några gånger i veckan. Men det är såklart upp till just dina specifika mål och behov.

Tack för att du läst ända ner hit och lycka till med träningen!