Pilatesboll

En pilatesboll är ett fantastiskt träningsredskap som gör att man kan träna en stor del av kroppen och på väldigt många olika sätt!

Träning med pilatesboll

Med en pilatesboll tränar du främst upp en sorts ”core-styrka” och stabilitet. När du sitter på bollen tvingas du, med alla små muskler i kroppen, att hålla balansen samtidigt som du utför sin övning. Detta ger en väldigt bra träning för din bål och du bygger således också upp en god balans i hela kroppen.

Kärt barn har många namn brukar man säga och en pilatesboll kan även kallas för: Yogaboll, träningsboll, gymboll, balansboll, fitnessboll, coreboll, sittboll, gymnastikboll och rehab boll.

För dom som inte vet så mycket om dessa träningsbollar så är det alltså en boll i gummimaterial som man blåser upp. Man sätter sig sen på bollen (eller lägger fötterna på den, det finns mååånga olika träningsvariationer) och gör olika övningar.

Först tänkte vi ge en topplista med de bästa pilatesbollarna enligt oss, sen längre ner mer fakta samt övningar man kan göra.

Pilatesboll bäst i test

Vi har testat många olika bollar och nedanför är våra rekommendationer:

Iron Gym träningsboll

En mycket bra träningsboll!

En prisvärd och bra boll som gör det den ska! Den har en diameter på 55cm och finns tyvärr inte i några andra storlekar.

Läs mer och köp den på Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!

Abilica Gymboll

En gymboll från Abilica

En klassisk pilatesboll som fungerar väldigt bra. Den finns att köpa i 2 olika storlekar, 65 eller 75 cm i diameter.

Läs mer och köp den på Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Träningspartner, Sporttema eller Sportgymbutiken!

Fördelar med en pilatesboll

Det är inte för inte som dessa träningsbollar har blivit så omåttligt populära. De är helt enkelt ett riktigt bra träningsredskap för båda styrka, uthållighet och balans.

En av sakerna som gör dem så bra är att du hela tiden sitter/är på ett så kallat instabilt underlag. Detta leder till att extra många muskler i kroppen måste aktiveras för att hålla balansen. På så sätt får du en mer holistisk och komplett träning.

En annan stor fördel med en gymboll är att de är lätta och inte tar allt för mycket plats. När de väl är uppblåsta tar de ju dock en viss plats, speciellt om man är trångbodd. Men det positiva är att man vanligtvis kan släppa ut luften för att sedan pumpa upp dem igen. Perfekt om man ska ut och resa, flytta eller liknande. Se bara till så att just den modell du köper har denna funktion samt att pump ingår.

Den sista fördelen vi gärna vill ta upp är priset. En pilatesboll kostar generellt sett inte så mycket. Runt 300-400 kronor. Kostar den 400:- eller mer är det stor risk att du betalar onödigt mycket då det är en relativt enkel produkt.

Övningar med pilatesboll

Man kan göra fantastiskt många övningar med dessa träningsbollarna. Nedanför är lite förslag på övningar du kan testa hemma:

  • Sitt på gymbollen och håll balansen. En bra grundövning för att göra dig bekant med redskapet.
  • Sitt på bollen och gör situps/crunches
  • Ligg med magen på bollen och lyft upp ryggen (rygglyft)
  • Sitt på bollen och luta dig bakåt och stanna i det läget (statiskt träning)
  • Sätt fötterna på bollen och lyft upp höften (höftlyft)
  • Sätt armbågarna och underarmarna på bollen och håll en rak kropp (plankan)
  • Kommer mer framöver!

Förslagsvis gör man övningarna i set om 8-12 repetitioner. Tre set per övning kan vara lagom och 2-4 övningar per träningstillfälle. Men det är såklart helt upp till dig och dina förutsättningar och mål.

Nu hoppas vi du fått lite mer kött på benen när det kommer till pilatesbollar och träning, lycka till!